Zupa jarzynowa na sto sposobów

Jeżeli nie mamy zbyt wiele pieniędzy ani też czasu i pomysłów na zrobienie obiadu, możemy zdecydować się na zupę jarzynową. Jest to potrawa tania, pożywna i nie wymagająca szczególnych umiejętności kulinarnych ani też długiego czasu przygotowania. Cztery porcje zupy można przyrządzić w ciągu dwudziestu minut, później wywar musi się jeszcze kolejne dwadzieścia gotować. Jego składniki mogą być najprzeróżniejsze. Zupę można zrobić dosłownie z resztek warzyw, które znajdziemy w lodówce lub też z kilku jarzyn, które kupimy na targu za niewielkie pieniądze. Gotując jarzyny, trzeba kierować się jedną zasadą – na początku wrzucamy do garnka te składniki, które najdłużej się gotują, a na końcu zioła, jak zielona pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, koperek. Wspaniała zupa jarzynowa może wyjść na przykład z trzech marchewek, jednej pietruszki, jednej cebuli, puszki groszku oraz garści ziół i przypraw oraz kostki rosołowej bądź też paru łyżek jigurtu. Możemy też zrobić wspaniałą zupę z kilku ziemniaków i marchewek oraz ząbków czosnku zalanych przecierem pomidorowym i okraszonych przyprawami. Znakomitą zupę można też zrobić z resztek kalafiora czy brokuła, pietruszki, marchewki i soczewicy. Zupę jarzynową można dodatkowo wzbogacić kaszą lub ryżem, aby była bardziej gęsta i syta oraz bogatsza w błonnik. Można ją przyprawić bardzo ostro lub też całkiem łagodnie. Zupa może stanowić cały obiad lub też być jedynie przystawką. Można ją jeść zarówno rano, jak też w południe czy wieczorem. Zawsze okazuje się równie smaczna, rozgrzewająca i sycąca.