Warto jeść owoce

Owoce to jeden z zarazem najzdrowszych i najsmaczniejszych produktów spożywczych, na jakie możemy liczyć. Są one niezwykle różnorodne i każdy, nawet najbardziej wybredny człowiek, znajdzie wśród nich coś odpowiedniego dla siebie. Znajda się wielbiciele słodkich i kwaśnych jabłek, amatorzy pysznych owoców leśnych, jak jagody i jeżyny czy maliny, a także osoby uwielbiające południowe owoce, jak ananasy, banany, cytrusy. Ponadto wiele osób gustuje też w śliwkach, czereśniach, gruszkach, agreście. Owoce zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a także sporo węglowodanów. Dodają nam energii i poprawiają nastrój. Dzięki nim lepiej działa nasz układ trawienny, mamy lepszy wzrok, czystszą cerę, mocniejsze paznokcie, kości, zęby i włosy. Najzdrowiej i najsmaczniej jest jeść każdego dnia kilka owoców w różnych kolorach. W ten sposób zapewnimy sobie najbardziej różnorodne doznania smakowe oraz najpełniejszy wachlarz witamin. Możemy na przykład śniadaniowe kanapki uzupełnić bananem, na drugie śniadanie zjeść sałatkę z ananasa, kiwi i mandarynek, a na podwieczorek jabłko. Inna możliwość to zjedzenie na śniadanie placuszków otrębowych z tartym jabłkiem i rodzinkami, popicie obiadu kompotem z wiśni oraz spożycie na kolację miseczki truskawek. Owoce znakomicie smakują zarówno na surowo, jak i zagotowane. Można z nich robić kompoty i soki. Można też dodawać je do placuszków, naleśników, zapiekanek i innych potraw. Jedząc je każdego dnia, z pewnością poprawimy ogólny stan swojego zdrowia i samopoczucia, nie mówiąc już o rozkoszach podniebienia.