Sposób na paprykę

Papryka to jedno z najbardziej pysznych warzyw. Jest bogata w witaminę C oraz A, a także w liczne minerały. Można z niej wyczarować wiele wspaniałych potraw. Papryka idealnie nadaje się do sałatek czy do sosów lub do pizzy. Można też zrobić z niej wiele potraw, w których nie jest dodatkiem, ale głównym składnikiem. Jedną z opcji na paprykową potrawę jest zrobienie papryki nadziewanej. W tym celu należy przekroić paprykę na pół i usunąć ze środka nasiona, tak aby warzywo utworzyło dwie miseczki. Do każdej miseczki należy włożyć farsz z ugotowanego ryżu i warzyw. Składnikami tego farszu mogą być na przykład pieczarki, fasola, kukurydza, przecier pomidorowy i oczywiście mnóstwo przypraw. Paprykowe miseczki z nadzieniem należy piec przez około godzinę. Kolejnym pomysłem na przyrządzenie tego wspaniałego warzywa okazuje się zrobienie leczo. Ta węgierska potrawa okazuje się bardzo smaczna i cudownie wpływa na naszą odporność. Leczo zaczyna się robić od rozgrzania łyżki oleju, na który wrzucamy kilka pokrojonych na paseczki papryk i cebul, a także plastrów pomidora obranego ze skórki. Leczo doprawiamy kilkoma ząbkami wyciśniętego czosnku, solą, pieprzem, bazylią. Można jeść je z ryżem, kaszą bądź chlebem. Kolejna potrawa paprykowa to szaszłyk, który składa się głównie z tego warzywa, z małym dodatkiem pieczarek i cebuli. Papryka okazuje się wyjątkowo zdrowa,, dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy i na całe ciało, aczkolwiek jest też ciężkostrawna. Dlatego też osoby z trudnościami trawiennymi powinny jeść ją w małych ilościach.