Pyszne placuszki otrębowe

Wiele potraw, które są zdrowe, bogate w witaminy i minerały oraz białko, ma wspaniały smak. Istnieje sporo cudownych zup, sałatek i innych dań, które charakteryzują się wyśmienitym smakiem, a jednocześnie dostarczają organizmowi sporo cennych substancji. Do szczególnie pysznych potraw należą placuszki otrębowe. Do ich produkcji potrzeba niewielu składników. W zasadzie mogą to być resztki, które znajdziemy w lodówce i szafce na towary sypkie. W wersji tradycyjnej do placuszków potrzeba odrobiny mleka i jajka, zaś w wersji wegańskiej może to być mleko sojowe oraz oliwa. Do tego roztworu dorzucamy kilka łyżek mąki i kilka łyżek otrębów czy płatków zbożowych. Możemy pomieszać różne gatunki, zużywając resztki, które nam zostały z przyrządzania innych potraw. Ponadto do placuszków można dorzucić jakieś bakalie, kokos, orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę. Możemy też utrzeć jabłko czy gruszkę. Placuszki smaży się na patelni, na oliwie, oleju lub maśle. Są one idealnym daniem śniadaniowym, ale równie dobrze można je jeść na obiad, podwieczorek lub kolację. Placuszki zawierają jednocześnie sporo węglowodanów i białka, a także mnóstwo witamin i minerałów. Jest ich tam więcej, gdy do produkcji placuszków używamy ciemnej mąki i płatków, także, gdy dorzucamy sporo dodatków w postaci owoców i orzechów. Danie to można przyrządzić w ciągu piętnastu minut. Świetnie się sprawdza, gdy bardzo nam się pieszy lub gdy przychodzą do nas niespodziewani goście. Placuszki podbiły już serca wielu smakoszy, nawet tych bardzo wybrednych.