Mrożone warzywa i owoce

Latem mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw, z których możemy robić wspaniałe surówki, sałatki, zupy i inne dania. Niestety, w październiku i listopadzie zaczyna ich brakować. Możemy wtedy albo jeść warzywa i owoce ze szklarni, albo też z mrożonek. Możemy też korzystać z przetworów. Najzdrowszą z tych trzech opcji okazują się warzywa mrożone. Są to zwykle warzywa i owoce zbierane podczas pełni lata, mające najlepszy smak, a także najbogatszą zawartość witamin i minerałów. Natomiast produkty ze szklarni są zwykle mocno konserwowane, nie mają zbyt dobrego smaku i posiadają mniej witamin od tych zbieranych w pełni lata. W marketach można kupić ogromną ilość mrożonych warzyw. Wśród nich znajduje się szpinak, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa. Wśród owoców dominują natomiast truskawki i śliwki oraz maliny. Możemy też sami zamrozić warzywa i owoce na zimę, o ile mamy dość duży zamrażalnik. Jest to bardzo dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, gdy posiadamy własny ogródek i uprawiamy w nim zdrowe, ekologiczne produkty bez nawozów sztucznych. Z pewnością zimą z przyjemnością otworzymy pudełko z zamrożoną marchewka, brukselką czy pietruszką. Z mrożonych warzyw można przyrządzić wspaniała zupę, a także dodać je do pizzy czy naleśników. Owoce natomiast po zalaniu gorąca wodą tworzą pyszny kompot. Można też je dodać do makaronu na słodko. Produkty te posiadają dosyć dużo witamin, gdyż podczas mrożenia umiera jedynie ich niewielka ilość. Mrożonki stanowią więc znakomity sposób na utrzymanie dobrej kondycji nawet wtedy, gdy brakuje świeżych płodów rolnych.